Min Historia

Välkommen till binas fantastiska värld!

Jag heter Anna och är en passionerad biodlare. Min resa som biodlare började i Majorna, en stadsdel i Göteborg. Vi var ett gäng miljöengagerade människor som i början av 2000-talet drog i gång ett bi-kooperativ. Det var roligt, lärorikt och spännande att hålla på med bin mitt i stan! Så småningom vågade jag skaffa två egna bikupor som placerades på familjens gård i Väne-Åsaka. Sedan dess har bigården vuxit och jag har startat företag. 

Vad händer nu?

Det är oerhört givande att följa binas flitiga samlande samtidigt som de pollinerar bär, buskar, fruktträd och grödor. Det är en viktig ekosystemtjänst som bina gör för oss människor! Jag sköter mina bin enligt ekologiska principer och kommer ansöka om certifiering i början av 2024. Honung brukar jag slunga några gånger per säsong för att få fram olika sorter, exempelvis lindhonung. Jag tar vara på allt vax och har börjat tillverka bivaxljus för hand  i olika former.

Mål för framtiden

Det var dessvärre bidöden som väckte mitt intresse för bin. Jag vill bidra till att sprida kunskaper om hur viktiga bin, fjärilar, humlor är för vår överlevnad. Därför erbjuder jag föreläsningar om binas fantastiska värld, deras roll i pollineringen och vikten av biologisk mångfald. Du får med dig enkla tips på hur just du kan bidra till att rädda våra bin! Det går också bra att boka in sig på bisafari under säsongen.

Bivaxljus

Bivaxljus har en lång tradition. Förr i tiden hade de flesta kloster egna bigårdar, inte för honungens skull utan för vaxets. Den katolska kyrkan behövde nämligen enorma mängder vax till de ljus som krävdes vid olika ceremonier. 

Även idag vill vi tända ett bivaxljus för att skapa en skön stämning och njuta av det behagliga ljuset och förnimma den vaga honungsdoften. Det är ett utmärkt val både för hälsan och miljön.  Inga gifter eller kemikalier som ofta finns i vanliga paraffinljus, inte heller något sot vid förbränning. 

Våra bivaxljus görs av 100 procent bivax. Bina använder bivax för att bygga sina celler och när de är fyllda med honung, täcks dem med vax. Dessa vaxlock tar jag bort när honungen slungas och jag får ett fint, rent bivax vid sidan om honungen. För att undvika sjukdomar i bikupan får bina med jämna mellanrum nya fräscha ramar och då tar jag självklart vara på bivaxet från de gamla ramarna. 

Det är nästan meditativt att tillverka bivaxljus då processen är långsam och honungsdoften fyller mig med behaglig ro. Varje ljus görs med stor omsorg för hand. Det är roligt och kreativt att skapa så många olika ljus för olika tillfällen: att mysa en höstkväll, fira en högtid eller bjuda på middag i sken av levande ljus. Var så god och välj mellan olika formar: raka eller spiralljus, kottar av olika slag, blockljus med dekoration och många fler.

Tänd ett bivaxljus och njut av en ren naturprodukt – skonsam för människan och naturen.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr